דער זוך האט געטראפן 3 רעזולטאטן: ארגומענט מאראליטעט

החיפוש בוצע על-פי שאילתה: ארגומענט מאראליטעט

דורך מי אני
מיטוואך מערץ 15, 2023 5:15 pm
פארום: העמק דבר
אשכול: קען מען האבן עכטע מאראל אהן גלייבן אין באשעפער?
רעאקציעס: 118
געזען געווארן: 18747

עס איז אינטרעסאנט צו באמערקן אז דער טעאלאג דר. ריטשערד סווינבּורן האלט נישט אינגאנצן פונעם ארגומענט פון מאראליטעט מוכיח צו זיין מציאות הא-ל. דאס איז וויבאלד ער האלט אז די עצם מציאות און אמת פון מאראלן זענען מוכרח און אַבּסאַלוט, ולכן קען מען זיי נישט נוצן אויף אויפצוווייזן על מציאותו, ווייל זייענדיג מוכרח און אַבּסאַלוט וואלטן זיי אזוי געווען וואס אימער עס וואלט געווען המציאות. (גלייבענדיג אין ג-ט, מכח אנדערע טעמים, שטעלט ער זיי ביידע צאם. אבער מען קען זיי נישט נוצן אלס א ראיה אליביה.) דר. מיכאל טוּליִ, אלס אַן אטעאיסט, האלט אויך דארט אזוי. דר. סווינבּורן האלט אבער יא אז אונזער וויסן פון מאראלן קען יא צייגן למציאותו (וכן הוא לכאורה לגבי התחייבותן).
דורך מי אני
דאנערשטאג סעפטעמבער 15, 2022 9:08 pm
פארום: העמק דבר
אשכול: קען מען האבן עכטע מאראל אהן גלייבן אין באשעפער?
רעאקציעס: 118
געזען געווארן: 18747

הרב דר. מיכאל אברהם איז דוגל אין דעם ארגומענט פון מאראליטעט. ער האלט אז טאמער נעמט מען אָן אז עס איז דא מאראליטעט, א ריעליסט צוגאנג אין דעם, דאן מוז מען אָננעמען מציאות א-ל טרנסצנדנטי וואס איז דאס מבסס ומחייב, וואס איר קאנטרעפּאזיטיוו איז אז טאמער איז נישטא קיין ג-ט דאן איז נישטא קיין בסיס חיובי פאר מאראליטעט. ער שרייבט און קלארט אויס בנוגע זיין דעבאטע אין דעם מיט דר. דוד אנוך:
איני עוסק בשאלות עובדתיות, לא במציאות ולא בפסיכולוגיה האנושית. טלו כדוגמה את הטענה שרק הפחד מאלוהים יכול להביא אותנו להתנהג באופן מוסרי (אלוהים כשוט, שכר ועונש וכו’). אני אישית חושב שזה לא נכון (לשני הכיוונים), אבל גם אם זה היה נכון זו אינה טענתי כאן. הטענה הזאת היא טענת עובדה (נכונה או לא) במישור האנתרופולוגי-סוציולוגי, ואני איני עוסק כאן בעובדות. מאותה סיבה גם איני טוען את טענת העובדה הפסיכולוגית שרק חינוך דתי יכול להוביל אדם להתנהגות מוסרית. לדעתי זה גם לא נכון, אבל גם לו זה היה נכון לא זו טענתי כאן.

טענתי היסודית היא טענה היפותטית (מותנה): אין מוסר תקף בלי אמונה באלוהים. או אם תרצו, אני טוען את הטענה השקולה לה לוגית: אם אדם סבור שיש מוסר תקף הוא בהכרח אדם שמאמין באלוהים. שימו לב שאיני טוען את הטענה העובדתית שאין אתאיסטים שנוהגים באופן מוסרי. להיפך, עובדתית ודאי שישנם כאלה, ואולי לא פחות מאשר אנשים מאמינים. חשוב לציין שגם הטענה שיש או שאין אתאיסט שנוהג באופן מוסרי היא טענת עובדה, וככזו היא אינה יכולה להיות רלוונטית לדיון. טענתי עוסקת במישור המטא אתי, שאלת תוקפם של הערכים (למה הם מחייבים אותי), ולכן שום עובדה לא יכולה לחזק או לפרוך אותה. אז מה עליי לעשות עם העובדה שיש אתאיסטים מוסריים? פשוט מאד: אדם כזה הוא מאמין סמוי (או לא מודע), או שהוא אינו עקבי.

הקדמה חשובה נוספת. אני איני עוסק בשאלת טובו של אלוהים. ייתכן שהוא רשע מרושע או אפילו שהוא בכלל לא קיים. שימו לב שגם שתי אלו הן טענות עובדה (מטפיזיות). אם הוא לא קיים, או אם הוא רשע או אם הוא לא מצפה מאיתנו להיות מוסריים, אז אין מוסר תקף/מחייב. זה הכל. אני לא טוען שיש מוסר מחייב (אם כי אני בהחלט סובר כך), וגם לא שיש אלוהים ואפילו לא שהוא טוב (ואפילו לא את הטענה המינימליסטית שאם יש אלוהים אז הוא בהכרח טוב). מה שאני טוען הוא אך ורק את הטענה ההיפותטית הספציפית ההבאה: אם יש מוסר הוא מבוסס על אלוהים. לחלופין: אם אין אלוהים אין מוסר תקף. טענתי היא שאו שיש אלוהים ויש מוסר (תקף), או שיש אלוהים ואין מוסר, או שאין אלוהים ואין מוסר. זהו. לא ייתכן שיש מוסר ואין אלוהים. מכאן שטענות בדבר טובו או הרוע של אלוהי התנ”ך, גם אם הן היו נכונות, לכל היותר יכולות להוביל למסקנה שאין מוסר תקף, או למסקנה שאלוהי המוסר הוא אחר, או נוסף (פוליתאיזם) או אלטרנטיבי לאלוהי התנ”ך.
דורך מי אני
זונטאג יאנואר 23, 2022 8:22 pm
פארום: העמק דבר
אשכול: קען מען האבן עכטע מאראל אהן גלייבן אין באשעפער?
רעאקציעס: 118
געזען געווארן: 18747

דאס רירט אלס אָן אין די פילאזאפישע חקירה איבער מאראלישע ריעליזם און דיוויין קאמענד טעאריע (און די ארגומענט [פאר ג-ט] פון מאראליטעט) אויסגעשמועסט אין די צוויי אשכולות. ווי אויך רירט דאס אָן אויף די פסיכאלאגישע חלק פון קאהלבּערג׳ס סטעידזשעס פון מאראלישע אנטוויקלונג אויסגעשמועסט דא.